نحوه هرس درخت سیب چگونه است؟ در هرس سیب باید به چه مواردی توجه کرد ؟ آیا انواع درخت سیب جهت هرس کاری را می دانید؟
درخت سیب از جمله میوه های محبوب و پرطرفداری است که از زمانهای بسیار دور مورد مصرف انسان بوده است. نحوه کاشت و هرس سیب از جمله دقدقه هایی بوده است که برای افزایش بازده محصول و کیفیت آن در پاره ای زمان ها ذهن انسان را درگیر کرده است. درخت سیب را می توان از لحاظ اندازه طول تنه به سه دسته درختان پاکوتاه ، نیمه پا بلند و درختان پابلند تقسیم کرد.
نحوه هرس درخت سیب پاکوتاه:
در هنگام هرس درخت سیب کوتاه قد باید به روش های پرورش این درخت توجه شود. این درختان را می توان برحسب شکل تاج آنها به فرمهایی متنوعی از شکل پهن یا گرد پرورش داد. اگر این درختان را از بالا نظاره کنید شکل کروی آنها کاملا آشکار است. منظور از فرم گرد پرورش شاخه های اصلی درخت در جهت های مختلف می باشد.
در بین فرمهای کروی در پرورش سیب ، می توان به فرم هایی با نام فرم جامی، قیفی و مختلط اشاره کرد. تشکیل هر کدام از این فرم ها بستگی به نوع هرس درخت دارد. از بین این موارد، فرم جامی را در پایین توضیح می دهیم:
این فرم دارای دو حالت متفاوت است.یکی فرم هرس جامی با مرکز باز و دیگری فرم هرس جامی با محور. در مورد اول شاخه های اصلی اولیه فاصله کمی از بالای تنه دارند و در مورد فرم هرس با محور ، این شاخه ها فاصله بیشتری از بالای تنه دارند.
زمان سالانه هرس فرم جامی :
سال اول: پس از کاشت نهال سیب، اگر شرایط فصلی نهال مناسب بود آن را از ارتفاع ۶۰ سانتی متری سر برداری می کنیم.
سال دوم : در این سال جوانه های حاضر در طول ۶۰ سانتی به اندازه کافی رشد کرده اند . توجه به این نکته اهمیت دارد که اسکلت نهایی درخت سیب در سال دوم شکل داده می شود. به همین خاطر اولین شاخه را از ۱۵ سانتی بر روی سطح خاک روی تنه را انتخاب کرده و فاصله بین شاخه ها در طول تنه نیز باید بین ۱۵ تا ۲۰ سانتی متر و آنهم به صورت متناوب باشد . در این مورد اگر جوانه یا شاخه ای منتاسب با این اندازه نباشد باید هرس شود.
به صورت معمول در این روش تعداد شاخه های باقی مانده بین ۳ تا ۵ عدد می باشد. در صورتی تعداد این شاخه ها برای اسکلت بندی درخت کافی نباشد می توان برای ایجاد شاخه جدید ، در بالای جوانه هایی که به شاخه جدید تبدیل می شوند یک زخم کوچک ایجاد کرد. این کار سبب تحریک جوانه شده و سریعا شاخه جدید را ایجاد می نماید.
در کل در هر دو حالت فرم جامی محور دار و جامی با مرکز باز، لازم است که پس از انتخاب شاخه ها و اسکلت بندی درخت ، یک سوم طول شاخه را قطع کرده و آن را سربرداری نماییم.
سال سوم : اگر شاخه های اصلی یا اسکلت اولیه درخت ۳ تا ۵ شاخه داشته باشد ضرورت دارد که در این مرحله از کار فاصله ای برای ۶ تا ۱۰ شاخه ثانویه در نظر گرفته شود. به این خاطر که در روی هر شاخه اولیه تنها ۲ شاخه فرعی باقی می ماند تا نهال بتواند فرم اصلی و جامی خود حفظ کند. در این زمان می توان شاخه هایی را که با تنه زاویه مناسب ندارند توسط بازوهای جدا کننده نسبت به درخت تنظیم کرد.
کلید واژه : هرس ، قیچی هرس ، هرست درخت سیب، سیب پا کوتاه ، هرس شاخه ، فرم هرس درخت، فرم هرس قیفی ، فرم هرس جامی