شبدر ایرانی گیاهی است یکساله که در اوایل بهار و اواخر زمستان تولید علوفه می نماید. بذر شبدر ایرانی در پاییز کاشته می شود و با آغاز بهار رشد این گیاه شروع می گردد و تولید دمگل های ظریف و راستی می نماید. شبدر ایرانی در طول مدت بهار تولید علوفه می کند و در اواخر بهار یا اوایل تابستان با اتمام رشد، تولید بذر می نماید.
اهمیت شبدر ایرانی در رشد سریع آن است. این گیاه از انواع علوفه مرغوب بوده و می توان آن را به صورت چرای مستقیم، تهیه علوفه سبز یا خشک، تهیه سیلو، استفاده در کشت مخلوط و تهیه مراتع غنی و همچنین اصلاح خاک مورد استفاده قرار داد.
سازگاری
شبدر ایرانی خاک های سنگین و مرطوب را دوست داشته و در دره های جنوب ایران یافت می شود و خاک های شنی، زیاد مناسب رشد آن نمی باشد. گرچه این شبدر پاییزه است ولی مقاومت زیادی نسبت به سرمای زمستان نشان نمی دهد. بهترین خاک برای رشد و نمو این شبدر خاک های زراعی حاصلخیز است و چنانچه اوایل رشد مصادف با آب و هوای گرم و خشک گردد، رشد آن ضعیف می گردد. بستر این شبدر شبیه بستر چمن باید کوبیده باشد. این نوع شبدر را معمولا به صورت بذرپاش می کارند.
تهیه زمین
به طور معمول، شبدر ایرانی را در خاک هایی که قبلا گیاهان خانواده غلات در آن کشت گردیده، بذرکاری می نمایند. مناسب ترین خاک برای کشت آن خاک های مرطوب، سنگین با قلیاییت کم یا اسیدی متوسط می باشد. برای تهیه بستر بذر باید زمین را شخم و دیسک زده و سپس اقذام به کشت نمود و در صورتی که نیاز به آبیاری باشد، می توان از روش های آبیاری نشتی یا بارانی استفاده نمود. در بیشتر موارد، کشت بذر به صورت بذرپاشی صورت می گیرد. عمق کاشت به علت اینکه بذرها خیلی ریز می باشند باید کم باشد تا باعث خفگی بذر نشود.
زمان کاشت و میزان بذر
کشت بذر در پاییز در زمین هایی که بستر آماده نگردیده، قبل از بارندگی های پاییزه انجام می گیرد، ولی در کشت هایی که زمین قبل از کاشت آماده شده در اوایل پاییز، به میزان ۵ تا ۸ کیلو بذر، با آبیاری مناسب کشت می گردد.
آبیاری
دفعات آبیاری در شبدر ایرانی متغیر بوده و به تعداد چین و چگونگی مصرف بستگی دارد. در استان هایی که بارندگی بهاره به اندازه کافی و با پراکندگی مناسب باشد، در کشت پاییزه، بین ۴ تا ۶ مرتبه آبیاری می نمایند، لیکن در کشت های بهاره نیاز به آبیاری بیشتری بوده و باید توجه داشت که کشت بهاره آن کمتر از ۱۰% می باشد.
بیماری ها و آفات
شبدر ایرانی به دلیل کشت در پاییز، سریع الرشد بودن، تعداد چین ها و زمان رشد آن که تقریبا در هوای معتدل می باشد، دارای بیماری و آفات بسیار کمی بوده و ضرر اقتصادی زیادی به محصولوارد نمی نمایند.
طی گزارش های گوناگون از استان ها، آفاتی از قبیل برگ خوارها، شته ها، سرخرطومی و بیماری هایی مانند لکه قرمز برگ، سفیدک لکه قهوه ای و آجری مشاهده گردیده است.
برای آشنایی با زراعت انواع نباتات علوفه ای کتاب زیر را مطالعه فرمایید:
کلمات کلیدی: زراعت نباتات علوفه ای ، شبدر ، زراعت شبدر ، کاشت شبدر ، شبدر ایرانی