چگونه یک سیستم آبیاری قطره ای را نصب کنیم

چگونه یک سیستم آبیاری قطره ای را نصب نماییم

آبیاری قطره ای یک روش مناسب و کارا در آبیاری باغ است. این روش آب را مستقیما به ریشه گیاه شما می رساند، تبخیر و هدر رفتن آب بر اثر جریان باد را کاهش می دهد. اتصال این سیستم به یک تایمر باعث می شود که باغ شما به صورت اتوماتیک و با کمترین هزینه آبیاری شود

بخش اول: طراحی سیستم:

گام اول: باغچه خودتان را بر اساس نیازهای آبی گیاهانتان تقسیم بندی کنید.

قبل از اینکه وسیله ای بخرید باید بدانید که دقیقا به چه چیزهایی نیاز دارید. یک طرح شماتیک از باغچه خود و یا جاهایی که می خواهید آبیاری قطره ای شود، تهیه کنید. نقشه خود را بر اساس یک یا چند مورد از موارد زیر تقسیم بندی کنید

– نیازهای آبی هر گیاه. آنها را با عناوین سنگین ، متوسط و سبک نشانه گذاری کنید. برای تعیین نیاز آبی گیاه خود می توانید از نرم افزار Net Wat استفاده نمایید

– سطح سایه ، آفتاب. اگر بیشتر گیاهان شما یک نوع احتیاج آبی دارند، از میزان در آفتاب قرار گیری گیاهان تقسیم بندی را انجام دهید. گیاهانی که در معرض کامل آفتاب قرار دارند نسبت به گیاهانی که به طور جزئی در آفتاب هستند و یا در سایه، نیاز به آب بیشتری دارند.

– انواع خاک. اگر باغچه شما انواع مختلف خاک را دارد برای کسب اطلاعات بیشتر به گام ششم همین بخش مراجعه کنید.

گام دوم: لایه های مختلف سیستم آبیاری خود را طراحی کنید.

یک لوله قطره ای رایج حداکثر می تواند 60 متر طول داشته باشد یا 120 متر اگر نقطه ورودی آب به داخل آن از وسط خط باشد. اگر به بیشتر از یک خط لوله قطره ای احتیاج دارید، می توانید یک خط لوله لترال با دو یا بیشتر خط لوله قطره ای نصب کنید. برای باغ های بزرگ ، بجای خط لوله لترال از یک خط لوله اصلی استفاده کنید. این خط لوله اصلی را می توانید به صورت یک دایره بزرگ از دورتادور باغ خود عبور دهید که این کار به شما این اجازه را می دهد که طول لوله خود را تا 240 متر گسترش دهید. طرح شماتیک لایه ای صحبت شده را رسم کنید.

– به طور ایده آل هر لاین لوله قطره ای باید گیاهانی که نیاز آبی مشابهی دارند را تحت پوشش خود قرار دهد.

– لوله های که برای انشعابات فرعی استفاده می کنید باید قطری بین 16 تا 9 میلی متر داشته باشند و از لوله های 6 میل تنها می توان برای گلدان ها استفاده نمود.

گام سوم: باغچه خود را به ناحیه های آبی مختلف تقسیم بندی کنید.

قطر لوله ها و میزان آبدهی قطره چکان ها با سیستمی به نام LPH ( لیتر بر ساعت ) تعریف می شوند. برای اینکه ببینید باغچه شما به چه میزان آبی احتیاج دارد باید آن را به نواحی مختلفی تقسیم کنید. اگر سیستم آبیاری شما دائمی است پیشنهاد می کنیم از تایمر و شیرهای برقی برای کنترل سیستم آبیاری خود استفاده نمایید.

گام چهارم: نوع سیستم آبیاری را برای هر منطقه خود انتخاب کنید.

سیستم های آبیاری متنوعی وجود دارد که لوله های آبیاری قطره ای به آنها وصل می شود. مشخص کنید که کدامیک از آنها برای هر قسمت از باغچه شما مناسب هستند.

قطره چکانی: رایج ترین گزینه در بین تمام گزینه ها است. در این روش لوله قطره ای بوسیله یک پانچ سوراخ می شود و قطره چکان را وارد سوراخ می کنید. اگر مسافت گیاه تا لوله قطره ای زیاد است می توان یک لوله 6 میل را به لوله قطره ای متصل نمود و سپس در انتهای آن قطره چکان را وصل کرد.

– استفاده از لوله های دریپر دار: درون این لوله ها از قبل و در کارخانه قطره چکان تعبیه شده است و بیشتر برای گیاهانی مناسب است که به صورت ردیفی کاشته می شوند مانند مانند محصولات زراعی – باغ های میوه و یا ردیف های سبزیجات، این روش همچنین برای درختچه ها و یا جایی که گیاهان به صورت متراکم کشت شده اند کاربرد دارد و حتی اگر به صورت صحیح کار شود برای آبیاری زیر سطحی چمن.

نازل های میکرو پاشنده: این نوع نازل ها بین یک سیستم آبیاری قطره ای و بارانی هستند. این اسپرینکلرهای کم فشار کارایی کمی دارند اما در برابر گرفتگی و رسوبات مقاوم هستند. و همین خصوصیت، آنها را برای استفاده در آبهای دارای سختی بالا مناسب کرده است. اینها برای محیط های دارای سایه و گیاهانی که دوستدار رطوبت، مناسب هستند.

گام پنجم: انتخاب نهایی نوع قطره چکان: اگر تصمیم نهایی خود را بر پایه آبیاری با قطره چکان گرفته اید باید گفته شود که انواع مختلفی از قطره چکان در بازار موجود است. گزینه پیش فرض و مناسب ما استفاده از قطره چکان های خود شوینده است. توجه به نکات زیر در شرایط خاص می تواند برای شما مفید واقع گردد:

– صرف نظر از زمانی که شما قطره چکان را انتخاب می نمایید، آنها باید خود شوینده باشند این بدان معنی است که در موقعی که سیستم را خاموش می کنید آنها تمیز هستند.

– در مواقعی که اختلاف ارتفاعی در حد 1.5 متر دارید از قطره چکانهای جبران کننده فشار (PC) استفاده نمایید. دقت کنید عبارت PC به مفهوم تنظیم کننده نیست، بنابراین به دنبال قطره چکانی بگردید که دارای آبدهی مد نظر شما باشد

مفهوم عبارت PC در قطره چکان ها چیست؟ در قطره چکان های PC اگر فشار در محدود مشخصی تغییر کرد (که غالبا توسط شرکت تولید کننده این محدوده فشار اعلام می شود) دبی قطره چکان تغییری نخواهد کرد و این برای مواقعی مناسب است که در طول خط لوله قطره ای خود اختلاف ارتفاع داشته باشیم.

– قطره چکان های قابل تنظیم اگر به صور مرتب بازرسی نشوند، می توانند آب زیادی را هدر دهند و یا در پای گیاه شما ماندآب درست کنند. اگر گیاه شما به آب زیادی نیاز دارد می توانید قطره چکان هایی با دبی های مختلف برای آن استفاده کنید ( مانند 2 ، 4 و یا 8 LPH).

– قطره چکان های خود شوینده (یا نام دقیق آنها قطره چکان های جریان آشفته) گزینه هایی مناسب و ارزان برای همه کاربردهای دیگر هستند. دیاگرام ورتکس و مجاری گشاد همگی به داشتن این خصوصیت در قطره چکان ها کمک می کند.

گام ششم: دبی لوله ها و قطره چکان ها، و فضاهای خود را مشخص و طراحی کنید.

حال زمان این رسیده که تعداد قطره چکان های خود مشخص کنید. هر قطره چکان دبی مخصوص به خود را دارد که معمولا به لیتر بر ساعت (LPH ) مشخص می شود. در ادامه با چند دستورالعمل آشنا می شوید که به شما در انتخاب قطره چکان بر اساس نوع خاک کمک می کند.

– خاک های شنی یا ماسه ای: اگر مقداری از این خاک را بین انگشتان خود مالش دهید به صورت دانه دانه از بین انگشتان شما می ریزد. در این نوع خاک ها قطره چکان های دارای دبی 4 تا 8 لیتر بر ساعت مناسب هستند و فاصله آنها از یکدیگر باید 30 سانتی متر باشد

– خاک های لومی: با کیفیت ترین خاک. که خیلی متراکم و خیلی هم روان نیست. قطره چکان 2 تا 4 LPH نیاز دارد و فاصله ها حدودا 40 سانتی متر.

خاک های رسی: خاکی سنگین با جذب آب پایین. قطره  چکان 2 لیتر بر ساعت برای آن مناسب است و فاصله آنها از هم باید حدود 50 سانت باشد.

– اگر از میکرو پاشنده ها استفاده می کنید فاصله ها را 5 تا 8سانتی متر مطابق دستورات بالا زیادتر کنید.

– برای درختان و گیاهان با نیاز آبی بالاتر 2 یا بیشتر قطره چکان در اطراف ناحیه ریشه گیاه قرار دهید. سعی کنید قطره چکانهایی که در یک خط به کار می برید دارای دبی یکسانی باشند.

گام هفتم: خرید تجهیزات:

در کنار خرید لوله و قطره چکان ها برای نصب لوله ها نیاز به یکسری اتصالات دارید، علاوه بر آن برای هر خط لوله قطره ای نیز می توانید یک شیر انشعاب و برای انتهای آن یک درپوش انتهایی نصب کنید. برای هر خط جانبی نیز می توان یک شیر هوا نصب نصب نمود. این شیر هوا کمک می کند که وقتی سیستم آبیاری قطع می شود هوا وارد سیستم شود و مکش برعکس در قطره چکان ها صورت نگیرد.

– قبل از خرید تجهیزات سایز آنها را بررسی نمایید. در نصب این سیستم شما به اتصالات و رابط هایی با سایزهای مختلف نیاز دارید.

– رایج ترین جنس برای لوله های اصلی و لوله های قطره ای پلی اتیلن است. غالبا لوله های اصلی را از جنس پلی اتیلن چگالی بالا (HDPE) و لوله های قطره ای را از جنس پلی اتیلن چگالی پایین (LDPE) استفاده می کنند.

بخش دوم: اتصال به منبع آب

گام اول: نصب لوله اصلی به همراه یک شیر یکطرفه.

هر سیستم آبیاری باید توسط خودش بسته شود، با نصب یک شیر یک طرفه از حرکت برعکس جریان آب به داخل منبع و نفوذ آلودگی به داخل آب آشامیدنی می توان جلوگیری نمود.

گام دوم: یک کنترلر یا تایمر نصب کنید.

اگر می خواهید باغ یا باغچه خود را به صورت خودکار آبیاری کنید، یک تایمر آبیاری در ابتدای سیستم خود نصب نمایید. برای سیم کشی شیرهای برقی هر قسمت از سیستم بهتر است از سیم هایی استفاده نمایید که ضد آب باشند.

گام سوم: افزودن یک فیلتر

لوله های قطره ای و قطره چکان ها به راحتی توسط ریشه ها و ذرات مختلف معلق در آب گرفته می شود. استفاده از فیلتری با مش 155 (100 میکرون) یا بالاتر می تواند در جلوگیری از گرفتگی به شما کمک کند.

گام چهارم: اگر نیاز شد یک تنظیم کننده فشار نصب نمایید

البته به این رگولاتور شیر کاهنده فشار هم می گویند، این شیر فشار آب درون لوله ها را کاهش و تنظیم می کند. اگر فشار آب شما بالاتر از 3 بار است بهتر است یک شیر کاهنده فشار استفاده نمایید.

گام پنجم: اگر نیاز شد لوله های جانبی را نصب نمایید.

اگر بیشتر از یک خط لوله قطره ای دارید، سعی نمایید از لوله ی اصلی خود بوسیله یک سه راهی یا کمربند انشعابهای فرعی بگیرید. لوله های قطره ای هر ناحیه از این خط فرعی گرفته می شوند.

بخش سوم: نصب کردن تجهیزات آبیاری قطره ای

گام اول: سرهم کردن لوله های قطره ای:

بوسیله یک لوله بر لوله های قطره ای را در طول های دلخواه خود ببرید و آنها را به درون رابط های انشعاب فشار دهید و سپس رابطها را به لوله های جانبی یا اصلی وصل نمایید. طریقه اتصال به این لوله ها بستگی به نوع اتصالاتی که شما انتخاب می کنید بستگی دارد. (برای راهنمایی بیشتر می توانید با ما تماس بگیرید). لوله های قطره ای را در سطح باغ یا باغچه خود پهن نمایید.

– لوله های قطره ای را زیر خاک دفن نکنید زیرا ممکن است توسط جوندگان از بین بروند و شما متوجه نشوید. برای پنهان کردن آنها لوله ها را با مالچ بپوشانید. البته بعد از تمام شدن کار.

– با استفاده از یک شیر انشعاب در اول خط لوله قطره ای خود می توانید هر خط را به صورت جداگانه و در صورت لزوم قطع کنید.

گام دوم: لوله ها را بوسیله پایه های نگهدارنده در زمین محکم نمایید.

گام سوم: نصب قطره چکان ها.

اگر شما از قطره چکانها و میکروپاشنده ها استفاده می کنید آنها را در طول خط لوله قطره ای خود نصب نمایید. با استفاده از یک پانچر مخصوص لوله ها را سوراخ نمایید و قطره چکان ها را با فشار وارد نمایید.

– برای سوراخ کردن لوله ها از میخ و وسایل متفرقه دیگر استفاده نکنید زیرا ممکن است باعث نشتی در لوله های شما شود.

گام چهارم: انتهای هر لوله قطره ای را با درپوش ببندید.

در انتهای هر لوله قطره ای یک درپوش انتهایی و یا یک شیر قرار دهید تا از خروج آب در انتهای خط جلوگیری شود. البته شما نیز می توانید با خم کردن لوله انتهای آن را نیز مسدود کنید. سعی کنید به صورت دوره ای انتهای لوله ها را باز کنید تا رسوبات معلق موجود در لوله از آن خارج شود.

گام پنجم: تست سیستم.

تایمر را روی حالت دستی قرار دهید و شیر آب ابتدای خط را باز کنید. شیر های کنترل را تنظیم کنید تا آبدهی قطره چکان ها به حالت پایدار در بیاید. بعد از پایان تست سیستم ، تایمر را مطابق نیازهای باغ خود تنظیم نمایید و کل سیستم برای برای نشتی چک کنید و اگر در جایی نیاز بود آنرا تعمیر کنید.

– اگر از اتصالات پیچی فلزی استفاده می کنید برای بستن و آب بندی آنها از نوار تفلن استفاده کنید. اگر بعد از بستن اتصال نشتی داشت باید آنرا باز کنید و از نوار تفلن بیشتری استفاده کنید.

– اتصالات پیچی پلاستیکی نسبت به اتصالات فلزی بهتر هستند و برای کار با آنها نیازی به استفاده از تفلن نیست. در بستن این اتصالات توجه کنید آنها را تا جایی محکم کنید که با دست محکم می شوند و برای سفت کردن آنها نیازی به استفاده از آچار نیست.

منبع

در این فیلم آموزشی نیز یک نمونه از اجرای آبیاری قطره ای به صورت خلاصه نمایش داده شده است.

گروه: آبیاری
یک کامنت
  • جعقر باستانی نژاد
  • May 4, 2020 at 6:53 pm

سلام
سیستم آبیاری قطره ای شما را مطالعه نمودم عالی بود و سپاسگزارم.

یک پیام بگذارید
پست الکترونیک شما منتشر نمی شود
تمام فیلدهای ستاره دار می بایست پر شوند *

× عضویت در گروه تلگرام کشاورزی پادیاب