کاربرد آبیاری قطره ای در زراعت صیفی جات

صیفی جات آبیاری قطره ای صیفی کشت صیفی جات

استفاده از سیستم های آبیاری قطره ای که دارای سه قسمت اصلی ایستگاه پمپاژ و مرکز فیلتراسیون ، لوله های اصلی و نیمه اصلی و همچنین لوله های فرعی (مانیفولد ها)  یا لوله های آبده می باشند ، در صورتی با موفقیت همراه است که موارد زیر به دقت رعایت شده باشد :

– انجام مطالعات و طراحی صحیح سیستم

– استفاده از لوازم و تجهیزات استاندارد و مناسب

– ارزیابی سیستم پس از اجرا و رفع مشکلات احتمالی

– مدیریت صحیح بهره برداری

سیستم آبیاری قطره ای این امکان را فراهم می آورد که هر زمان بتوان مقدار آب مورد نیاز گیاه را نزدیک ریشه در اختیار گیاه قرار داد .این مزیت بزرگ باعث توزیع یکنواخت آب آبیاری در مزرعه ، صرفه جویی در مصرف آب و نهایتا افزایش کارایی مصرف آب می شود .

در مناطقی که امکان صدمه دیدن نوار های آبده قطره ای توسط پرندگان یا جوندگان وجود دارد ، می توان نوار ها را در عمق ۵ تا ۱۰ سانتی متری خاک نصب نمود . در صورتی که لوله ها در زیر خاک نصب گردند ، هنگام وجین و یا مبارزه مکانیکی با علف های هرز باید دقت لازم برای جلوگیری از آسیب و صدمه رسیدن به آن ها به عمل آید . نوار های آبده تیپ معمولا برای یک بار مصرف و برای یک فصل رشد مورد استفاده قرار می گیرند . معمولا نوار های آبده با فاصله روزنه ای ۲۰ و یا ۳۰ سانتی متر مناسب می باشند که آبدهی آن ها در طول یک متر در فشار ۶/۰ تا ۷/۰ بار حدود ۴ لیتر در ساعت می باشد . این نوار ها معمولا برای استفاده در یک فصل کاشت تولید می شوند .

برای صرفه جویی بیشتر در آب ، جلوگیری از افزایش هزینه نگهداری ، دقت عمل بیشتر و امکان پهن کردن مکانیزه توصیه می شود از لوله های ارزانتر که فقط برای یک بار کار ساخته شده و به بازار عرضه شده اند استفاده شود . زیرا در صورت استفاده از لوله های مستعمل برای آبیاری ،  امکان استفاده از ماشین برای پهن کردن لوله ها کاهش یافته و در طول دوران داشت امکان گرفتگی ، پاره و یا سوراخ شدن لوله ها وجود دارد که علاوه بر اتلاف آب و کاهش یکنواختی توزیع آب در سطح مزرعه ، هزینه کارگری و وقت زیادی را تلف می کند .

مدیریت آبیاری  

در روش آبیاری قطره ای به طور متوسط حدود یک سوم آبیاری سطحی آب مصرف می شود . اگر آبیاری بر اساس استفاده از روش های برآورد نیاز آبی و یا منابع موجود اجرا شود ، بر اساس نتایج تحقیقات انجام شده در روش آبیاری قطره ای می توان ۲۵ درصد از حداکثر آب مورد نیاز برآورد شده خربزه و هندوانه کاهش داد و بدون اینکه تفاوت فاحش و معنی داری در عملکرد محصول پدید آید ، خربزه و هندوانه هایی با کیفیت و بازارپسند تولید نمود .

مقدار آب آبیاری با دور ۲ و یا حداکثر ۳ روز می توان اعمال کرد . نتایج آزمایش ها نشان داده است که دور آبیاری دو روز نتیجه بهتری خواهد داشت . طولانی کردن دور آبیاری که باعث طولانی شدن زمان هر آبیاری می شود ، در زمانی که بوته به رشد نهایی خود رسیده و حداکثر نیاز آبی را دارد ، می تواند باعث رواناب و یا افزایش رطوبت خاک زیر بوته ها و میوه ها و رشد بیماری های قارچی شود . عدم رعایت نظم در دور آبیاری علاوه بر کاهش عملکرد ، باعث کاهش بازار پسندی و گاهی ترک خوردن میوه هندوانه نیز می شود.

کود آبیاری

کود های فسفر ، پتاس ، ازت ، نیتروژن و گوگرد قبل از کاشت همزمان با شخم به خاک داده می شود . از اضافه کردن این کود ها با استفاده از سیستم آبیاری قطره ای باید جلوگیری کرد . زیرا باعث گرفتگی خروجی های نوار آبده می شوند . کود سرک را می توان همزمان با آبیاری با استفاده از تانک کود و یا پمپ تزریق با استفاده از سیستم آبیاری قطره ای به زمین داد .

توصیه می شود انجام کود آبیاری یک ساعت پس از شروع آبیاری آغاز و ۲ ساعت قبل از خاتمه آبیاری قطع شود تا فرصت کافی برای شسته شدن لوله ها و نوار های آبده وجود داشته باشد .

یک پیام بگذارید
پست الکترونیک شما منتشر نمی شود
تمام فیلدهای ستاره دار می بایست پر شوند *

× عضویت در گروه تلگرام کشاورزی پادیاب