مدیریت و کنترل هوشمند سیستم آبیاری قطره ای

آبیاری قطره ای هوشمند آبرسانی هوشمند مدیریت آبیاری

یکی از مزایای سیستم آبیاری قطره ای، قابلیت خودکار کردن سیستم می باشد که در سال های اخیر، در اراضی تحت پوشش آبیاری قطره ای، به آن توجه بیشتری شده است.  خودکار کردن سیستم آبیاری قطره ای  ممکن است در قسمت فیلترها و باز و بسته کردن شیرهای برقی باشد و یا ممکن است این عمل با یک سیستم دیجیتال هوشمند صورت گیرد. در حالت اخیر، سیستم آبیاری کاملا خودکار شده و با دادن اطلاعاتی به سیستم هوشمند، امکان برنامه ریزی و اطلاع از پارامترهای زیر از طریق تلفن همراه وجود دارد.

– اندازه گیری دمای هوا و رطوبت خاک

– اطلاع از تغییرات فشار آب داخل شبکه

– اطلاع از وضعیت فیلتراسیون

– اطلاع از قطعی برق، مشخصات ولتاژ و جریان مصرفی الکتروموتور، وضعیت پمپ، برخی خرابی های موتور پمپ

– تزریق کود

– خاموش و روشن کردن چاه و فرمان آبیاری در هر واحد آبیاری و تعیین زمان آبیاری

– امکان ثبت کلیه اطلاعات

در صورتی که طراحی سیستم آبیاری قطره ای بر اساس خودکار کردن کامل و کنترل از راه دور آن انجام شود، لازم است حسگرها و کنترل کننده هایی نظیر اندازه گیر رطوبت، دما، تشعشع، سرعت باد و شیرهای برقی به مجموعه اضافه گردد که این دستگاه ها، هزینه ای را به بهره بردار تحمیل می کند. اما طراح سیستم آبیاری، با تغییر در موقعیت قطعاتی از زمین که در یک واحد آبیاری قرار می گیرند (همزمان آبیاری می شوند)، می تواند باعث شود که قطر لوله های اصلی (نسبت به شرایطی که بهره برداری از سیستم آبیاری، دستی انجام می شود)، کاهش چشمگیری پیدا می کند و از کل هزینه های اجرایی و بهره برداری از سیستم آبیاری قطره ای کاسته شود. در این صورت خودکار کردن و کنترل از راه دور سیستم، توجیه اقتصادی خواهد داشت.

نکات لازم در بهره برداری از سیستم آبیاری قطره ای

بهره برداری از سیستم آبیاری قطره ای در صورتی می تواند با موفقیت همراه باشد و بهره بردار بتواند آب را با کارایی بالا و راندمان آبیاری مطلوب استفاده کرده و به محصولی با کیفیت و عملکرد مطلوب دست یابد که نکات لازم را در بهره برداری از سیستم، رعایت کند. هر چند طراحی، اجرا، و کیفیت لوازم نیز نقش اساسی و لازم را در موفقیت سیستم دارند ولی کافی نیستند. به عبارتی، تنها وجود یک سیستم آبیاری مجهز و پیشرفته، شرط کافی برای رسیدن به نتیجه مطلوب نیست، بلکه چگونگی راهبری و مدیریت آن نیز می تواند در نتیجه ای که بدست می آید تأثیر زیادی داشته باشد.

با فرض اینکه طراحی سیستم آبیاری، نکات اساسی و لازم را در طراحی در نظر داشته و طرح دقیقا با توجه به شرایط اقلیمی، محدودیت های آب وخاک، مشخصات گیاه، امکانات فنی موجود در منطقه، دانش بهره بردار و با رعایت مسائل هیدرولیکی تهیه شده و لوازم با کیفیت مناسب نیز در طرح استفاده شده است و اجرای طرح نیز برابر استانداردهای لازم می باشد، مبحث زیر ادامه پیدا کرد.

نکاتی که قبل از اولین بهره برداری باید مورد توجه قرار گیرد

در هر سال، برای اولین شروع بکار سیستم آبیاری لازم است، بررسی ها و کنترل هایی انجام شود که عبارتند از:

– استخرهای ذخیره آب در شروع فصل بهره برداری، کاملا لایروبی و از مواد زائد و جلبک ها پاک شوند.

– قبل از شروع اولین بهره برداری، باید کلیه نکات لازم در مورد تجهیزات کنترل مرکزی رعایت گردد.

– نکاتی که باید در مورد راه اندازی موتور پمپ رعایت شود.

– کلیه شیر فلکه ها که بعد از آخرین آبیاری در سال قبل باز شده اند، بسته شوند.

– درپوش انتهایی کلیه لوله های فرعی و مانیفولدها بسته شود.

– کلیه لوله های فرعی، اصلی و مانیفولدها بازدید شود و در صورت خرابی تعویض گردند.

– در مواردی که آب از رودخانه، که دارای مواد معلق و یا از چاهی که دارای ماسه دهی می باشد، گرفته می شود، ممکن است فیلترهای دورانی به تنهایی قادر به گرفتن شن و ماسه معلق در آب نباشند. لذا در اینگونه موارد قبل از وارد کردن آب به سیستم کنترل مرکزی باید آب از یک حوضچه آرامش عبور داده شود.

گروه: آبیاری
2 کامنت
  • Hassan Fathi
  • October 8, 2021 at 6:52 pm

سلام : با تشکر از توضیحات در سایت اما توضیحات کافی ‌در مورد هوشمند سازی و نمونه کار و ارزش افزوده که در این اقدام هوشمند سازی اتفاق میافتد عدد و رقمی مشاهده نگردید چه مقدار است لذا در صورت امکان توضیح بیشتر ، منظور چقدر در افزایش تولید و کاهش هزینه در برابر این هزینه هوشمند نصیب کشاورز در کوتاه مدت و بلند مدت اتفاق نیفتد ، ما در نظر داریم حدود ۱۰ هکتار زیر پوشش پسته کاری در دامغان انجام دهیم اگر ممکن است راهنمایی شمارا درخواست و آماده همکاری هستیم :ارادتمند من ال… توفیق فتحی

  • Hassan Fathi
  • October 8, 2021 at 6:55 pm

انتظار تایید است.

سلام : با تشکر از توضیحات در سایت اما توضیحات کافی ‌در مورد هوشمند سازی و نمونه کار و ارزش افزوده که در این اقدام هوشمند سازی اتفاق میافتد عدد و رقمی مشاهده نگردید چه مقدار است لذا در صورت امکان توضیح بیشتر ، منظور چقدر در افزایش تولید و کاهش هزینه در برابر این هزینه هوشمند نصیب کشاورز در کوتاه مدت و بلند مدت اتفاق خواهد افتاد ، ما در نظر داریم حدود ۱۰ هکتار زیر پوشش پسته کاری در دامغان انجام دهیم اگر ممکن است راهنمایی شمارا درخواست و آماده همکاری هستیم :ارادتمند من ال… توفیق فتحی

یک پیام بگذارید
پست الکترونیک شما منتشر نمی شود
تمام فیلدهای ستاره دار می بایست پر شوند *

× عضویت در گروه تلگرام کشاورزی پادیاب