کتاب مبانی تولید و نگهداری درختان بون سای توسط معصومه استکی کارشناس ارشد مرکز تحقیقات کشاورزی اصفهان، بابک خیام باشی عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی اصفهان و ایمانه رویگری کارشناس رشته مهندسی فن آوری گیاهان دارویی در 9 فصل نگاشته شده است. در انتها نیز تصاویری رنگی از بن سای آورده شده است.
در کتاب مبانی تولید و نگهداری درختان بون سای سعی شده است که با استفاده از جدید ترین دستاوردهای موجود در جهان اصول علمی این هنر علمی را تشریح داده شود و با توجه به تجربه شخصی نگارندگان آن ها را به رشته تحریر در آورده اند.
تنظیم فصل ها به گونه است که خواننده را گام به گام با اصول علمی این هنر آشنا می کند و در انتها می تواند شخصا اقدام به پرورش بون سای نماید. در هر فصل مثال هایی علمی همراه با شکل های لازم جهت راهنمایی آمده است.
کتاب بونسای – تربیت درختان مینیاتور به قلم مهندس حسین رادنیا در 6 فصل نگاشته شده است و توسط انتشارات آییژ به چاپ رسیده است.
پیشگفتار نویسنده
بونسای در واقع یک درخت زنده کوچک در یک ظرف کوچک است. آن می تواند یک درخت کاج با عظمتی که در طبیعت از آن سراغ داریم؛ یا یاک افرای دوست داشتنی مسن، درخت سرو باستانی با قدی برافراشته و یا مثلا یک فیکوس بنجامین زیبا ولی در مقیاس کوچک تر باشد.
بونسای را تندیس زنده هم می نامند؛ زیرا دارای سه بعد عرض، طول و ارتفاع است. البته بونسای یک فرق عمده با تندیس دارد و آن، زنده بودن بونسای است. آن ها زنده اند، رشد می کنند و با فصل و سال تغییر می یابند. اگرچه بونسای ممکن است عمر زیادی داشته باشد؛ اما به هر حال دیر یا زود می میرد.
کتاب بونسای به قلم مهندس اسماعیل پیش بین، عضو هیئت علمی دانشگاه تهران، به رشته تحریر درآمده است و توسط انتشارات آییژ به چاپ رسیده است.
مروری بر مقدمه
تنها هدف پرورش و نگهداری گیاهان آپارتمانی انتقال طبیعت به چهار دیواری منزل است، اما چرا دیدن چند گیاه گلدانی هیچ کس را ارضا نمی کند و همیشه منتظر سیزده نوروز و یا جمعه هستند تا خود را به طبیعت بسپارند؟
علت علاقه زیاد به مشاهده طبیعت را در این جستجو کنید که گیاه آپارتمانی فقط جزئی از طبیعت است. نحوه خروج شاخه از تنه اصلی، تنه ضخیم و قاچ خورده ی درختان کهنسال و نازک شدن نسبی تنه در فاصله گرفتن از خاک تا جوانه های لطیف و ظریف انتهایی، اختلاف رنگ برگ در خزان و بهار، و کج شدن درختان در اثر عوامل نامساعد و خشک شدن قمتی از تنه و شاخه، همه و همه از این حکایت دارند که چشم شما به دنبال دیدن تضادها در اندازه ها، رنگ ها، بافت ها و شکل هاست.