بنفشه آفریقایی گیاه حساسی است که نسبت به شرایط نور ، دما و آبیاری حساسیت به خرج می دهد. این گیاه بومی مناطق آفریقای شرقی بوده و آب و هوای گرم و مرطوب رو دوست می دارد. برخی از بیماری هایی که ممکن است برای این گیاه زینتی ایجاد شود عبارت اند از : قهوه ای و نرم شدن برگ ها ، سفید شدن برگساره ها، فقدان حالت گلدهی و برگ های پیچیده و سخت در مرکز طوقه آن.
قهوه ای و نرم شدن برگ ها
پدیده نرم و قهوه ای شدن برگ های بنفشه آفریقایی احتمالا به خاطر آبیاری بیش از حد آن است. آبیاری گیاه یکبار در هفته کفایت می کند. برای تشخیص نیاز آبی گیاه، تست هایی وجود دارد . یکی از این موارد این است که انگشت خود را داخل خاک آن فرو ببرید. اگر خاک آن خشک بود آبیاری را شروع کنید .
البته بعد از مدتی شما از روی سایر نشانه های گیاه متوجه زمان آبیاری آن خواهید شد. عواملی مثل رنگ خاک، وزن گلدان ( به این معنی که گلدان خشک وزن کمتری دارد) ، رنگ برگ ها و استحکام آنها می تواند نشانه های خوبی برای تشخیص زمان آبیاری باشد.
سفید شدن برگ ها
گاهی اتفاق می افتد که گیاه زیر نور مصنوعی پرورش می یابد و اندازه برگ ها نیز طبیعی است و گل ها نیز سالم هستند. اما برگ های گیاه رو به سفیدی یا سبز روشن می روند. این پدیده می تواند عوامل متعددی داشته باشد. یکی از این عوامل نور بیش از حد است.
وقتی نور گیاه از حد مورد نیاز آن بیشتر شود می تواند سبب کم رنگ شدن برگها گردد. برای رفع این عارضه می توانید ابتدا گیاه را به اطراف منبع نور که شدت کمتری از لحاظ نوری دارد منتقل کنید. یا اینکه منبع نور را با فاصله بیشتری از گیاه قرار دهید. برگساره سفید یا زرد می تواند در اثر خاک فشرده یا دمای خیلی بالا نیز بوجود بیاید. برای این منظور می توانید خاک گلدان را تعویض کرده و خاک قدیمی آنرا بدون صدمه زدن به توپ ریشه گیاه حذف کرده و با خاک جدید جایگزین نمایید.
البته مشکل سفیدی برگ ها ممکن است ناشی از کمبود نیتروژن باشد. برای رفع این مشکل می توانید از کودهایی که درصد نیتروژن بالایی دارند ، استفاده نمایید. از به کار بردن کودهای اوره دار اجتناب کنید، زیرا اوره توانایی جذب آب و مواد غذایی را در بنفشه آفریقایی به تاخیر می اندازد.
یکی از نکاتی باید به آن توجه کنید این است که از ریختن آب سرد روی برگهای گیاه خود داری کنید. این کار سبب از بین رفتن رنگ برگ ها می شود . مناطقی از برگ ها که تحت تاثیر قرار می گیرند به رنگ بژ در آمده و چوب پنبه ای می شود.
روش درست آبیاری گیاه این است که آنرا از قسمت پایین گلدان آبیاری کنید و برای آبیاری هم از آبی همدما با دمای اتاق بهره بگیرید.
کلمات کلیدی: بنفشه آفریقایی، بیماری های گیاهان آپارتمانی ، بیماری های بنفشه آفریقایی، کمبود نیتروژن در گیاه، خاک گلدان ، سفید شدن برگ بنفشه آفریقایی، نرم و قهوه ای شدن برگ بنفشه آفریقایی.
بنفشه آفریقایی گیاهی زیبا از میان گیاهان زینتی است که علاقه مندان بسیاری دارد. نگه داری و پرورش این گیاه مستلزم دقت کافی و توجه به نکات خاصی است که عدم توجه به آنها ، می تواند گیاه را بیمار کرده یا موجب از بین رفتن آن شود. برخی از این نکات می تواند توجه به شرایط ظاهری برگ ها، دمای محیط، نور و آبیاری آن باشد.
نکات مورد توجه در مورد پرورش بنفشه آفریقایی:
برگ ها : برگ های سالم بنفشه آفریقایی پس زمینه درخشانی دارند و توسط یک طوقه حمایت می شوند. برگ های آویزان و شل، نشان دهنده آبیاری بیش از حد یا خاک خیلی تشنه است. برگ های این گل برای رسیدن به نور ، حالت ایستاده به خود می گیرند. در این حالت می توانید شدت نور را با انتقال گیاه به محلی نزدیک پنجره یا افزایش نور مصنوعی بیشتر کنید . برگ های پیچیده و سخت در مرکز طوقه گیاه، نشان می دهد که کنه سیکلامن آنرا آلوده کرده است. اگر چنین حالتی مشاهده کردید باید فورا گلدان را از بقیه جدا کنید.
دما: منشا بنفشه آفریقایی به آفریقای شرقی برمی گردد . به همین خاطر آنها به آب و هوای گرم و مرطوب عادت داشته و این شرایط را دوست دارند. اگر مکان سکونت شما دارای اقلیمی با زمستان های سخت است ، گیاهانی که نزدیک پنجره قرار دارند احتمالا نشانه هایی از سرمازدگی را از خود بروز خواهند داد. این نشانه ها می تواند لکه های قهوه ای روی برگ ها باشد یا اینکه گلدهی آنها ناگهان متوقف شود.
نور : محل نگه داری این گیاه بهتر است روشن بوده و در معرض نور غیر مستقیم قرار بگیرد. قرار دادن گیاه در موقعیت هایی چون رو به شمال شرق بهترین نتیجه را به دنبال خواهد داشد. اگر ساختمان شما رو به جنوب یا شرق قرار دارد با آویزان کردن پرده شدت نور را در بهار و تابستان کاهش دهید.
مواد غذایی یا خوراک گیاه:
برای تغذیه گیاه از کودهای مایع به اندازه نصف مقدار توصیه شده به صورت ماهیانه مستقیما در خاک استفاده کنید. استفاده از کودهای مخصوص گیاهان آپارتمانی نیز می تواند مفید باشد.
آب : در مورد آبیاری بنفشه آفریقایی توجه داشته باشید که از آبی استفاده کنید که هم دما با محیط آن باشد. پاشیدن آب سرد روی گیاه باعث ظاهر شدن لکه بر روی برگ های آن می شود . به جای آن می توانید گیاه را از بالا یا از قسمت پایین گلدان آبیاری کنید. جالب توجه اینکه بسیاری از پرورش دهندگان بنفشه آفریقایی ترجیح می دهند که با استفاده از فتیله ای که یک سر آن در حفره زهکشی گلدان قرار گرفته و سر دیگر آن در منبع آب است آبیاری را انجام دهند.
کلمات کلیدی : بنفشه آفریقایی ، پرورش گیاه، گیاهان آپارتمانی ، آبیاری بنفشه آفریقایی ، شرایط کود دهی بنفشه آفریقایی ، شدت نور مناسب برای بنفشه آفریقایی.
گل های بنفشه آفریقایی به رنگ های سفید، قرمز، بنفش، ارغوانی، صورتی و زرد مشاهده می شوند. بنفشه آفریقایی نسبت به طول روز بی تفاوت است و در طول سال می تواند گل بدهد. این گیاه بومی کشور آفریقای جنوبی است. بنفشه آفریقایی تنها گیاه گل دهنده است که در آپارتمان به طور مداوم گل می دهد. عوامل مهم گل دهی آن نور کافی، درجه حرارت مناسب و کود مخصوص می باشد.
مکان و دما
بنفشه آفریقایی به خشکی، گرمی هوا و سایه مقاوم بوده، به همین دلیل گیاهی مناسب برای خانه ها است. برای پرورش آن باید ۴ شرط رعایت شود: حرارت یکنواخت، رطوبت نسبی هوای زیاد، مرطوب بودن نسبی خاک و محیط کشت مناسب.
دمای مناسب جهت نگهداری بنفشه آفریقایی بین ۱۸ تا ۲۶ درجه سانتی گراد است و این گیاه در ۲۵ درجه سانتی گراد به خوبی رشد و نمو می کند و به فراوانی گل می دهد. اگر دما از ۱۸ درجه سانتی گراد کم تر شود، رشد و نمو آن نیز کاهش یافته و احتمال بروز سفیدک زیاد می شود و شاخه ها و برگ های پایینی خم شده و برگ ها شکننده می شوند.
حداقل دما در زمستان برای بنفشه آفریقایی ۱۳ درجه سانتی گراد است. هرچه دمای شبانه گرم تر و دمای روزانه خنک تر باشد این گیاه بهتر رشد می کند. اگر دمای روزانه بالاتر از ۲۹ درجه سانتی گراد باشد باعث تحریک گل دهی زود هنگام و ضعیف شدن رشد گیاه می شود.
نور
تنظیم نور در رشد و نمو بنفشه آفریقایی اهمیت خاص دارد. اگر شدت نور زیاد باشد موجب ایجاد لکه روی برگ ها و در آخر سوختگی شاخ و برگ خواهد شد. نور کم نیز باعث کوچک شدن گل ها و بلند شدن و کشیده شدن دم برگ ها می شود.
کشت بنفشه آفریقایی زیر نور مصنوعی فلورسنت سفید بهتر از سایر انواع لامپ ها است. انواع سبز این لامپ ها نیز موثر است، لیکن باید همراه با تعدادی لامپ سفید به کار برود. معمولا ۴ لامپ فلورسنت را در فاصله ۳۰ سانتی متری از سطح گلدان بر بالای بستر کاشت به عرض ۱۲۰ سانتی متر می تواند معادل ۶۰۰ شمع نور تولید کند. به طور کلی بنفشه آفریقایی جهت گل دهی طولانی حداقل ۱۲ ساعت روشنایی در روز نیاز دارد.
آبیاری
محیط کاشت بنفشه آفریقایی باید همیشه مرطوب باشد ولی هرگز در حالت غرقاب قرار نگیرد. برای آبیاری، زیر گلدانی را پر از آب نموده و گلدان را در آن قرار می دهند تا آب از سوراخ ته گلدان به طرف بالا حرکت کند. بعد از ۳۰ دقیقه آب زیر گلدانی را باید خالی کرد. نباید گیاه را از بالا آب داد چون با ریزش آب روی برگ ها باعث رشد قارچ روی آن ها می شود. به علاوه ریشه ها به نمک فوق العاده حساس بوده و نبایستی گیاه با آب سنگین آبیاری شود. برای آبیاری بنفشه آفریقایی از آب بانک نیز می توان استفاده کرد.
خاک مناسب
خاک برگ بهترین محیط کاشت برای این گیاه است. خاکی با زهکشی مناسب و غنی از مواد آلی برای بنفشه آفریقایی مناسب است. خاک برگ بهترین محیط کاشت برای این گیاه است. خاکی با زهکشی مناسب و غنی از مواد آلی برای بنفشه آفریقایی مناسب است. pH مناسب آن بین ۵.۸ تا ۶.۵ است. باید توجه داشت که خاک باید دارای مقدار زیادی مواد آلی باشد.
تکثیر
بنفشه آفریقایی از طریق قلمه برگ، بذر و تقسیم بوته قابل تکثیر می باشد. روش کلی و اقتصادی آن تکثیر از طریق قلمه برگ همراه با دم برگ می باشد.
قلمه برگ
قلمه برگ همراه با یک دمبرگ به طول ۱ تا ۲ سانتی متر در تابستان برداشت می شود که وجود دم برگ برای نگهداری قلمه در بستر ضرورت دارد. دم برگ نباید طویل باشد چون در اینصورت رشد گیاهان جدید به کندی انجام می شود. قلمه برگی باید از برگ های کاملا رسیده (ولی نه مسن) برداشت شود. بهتر است از برگ های میانی گیاه استفاده شود. از زمان گرفتن قلمه تا زمانی که محصول به گل رفته و آماده فروش شود ۸ تا ۱۰ ماه طول می کشد.
برای مطالعه بیشتر در مورد پرورش و نگهداری انواع گل های زینتی، ارکیده ها و سرخس ها می توانید کتاب زیر را مطالعه فرمایید
کلمات کلیدی : بنفشه آفریقایی ، پرورش گل و گیاهان زینتی ، ارکیده ، آب بانک