عناصر غذایی ضرورری در کشت های گلخانه ای

گلخانه گل رز و روش احداث آن

همانطور که قبلا اشاره شد، سه عنصر اصلی در کشت های بدون خاک NKP نیتروژن، پتاسیم و فسفر است ولی عناصر کم مصرفی همچون Fe آهن، روی Zn  از عناصری هستند که مورد استفاده قرار میگیرند و برای گیاه ضروری می باشند. عموما محلول های غذایی بر اساس دو فرمول هوگلند و کوپر ساخته می شوند که در این فرمول ها میزان استفاده از هر عنصر یا ترکیب غذایی کاملا مشخص شده است. بنابراین در مراحل مختلف رشد و نمو گیاه ظرایفی وجود دارد که صرفا با تجربه تخصصی بدست می آید. به طور مثال در ابتدای راه اندازی سیستم و کشت گیاهان تا یکی دو هفته بسته به نوع گیاه تنها آبیاری صورت می گیرد و آبیاری همراه با محلول غذایی نیست. بعد از گذشت دو هفته، ۵۰ درصد فرمول غذایی در آب آبیاری محلول شده و مورد استفاده قرار می گیرد و نهایتا بعد از یک ماه گیاه مطابق فرمول غذایی آبیاری می گردد. برای آشنایی بیشتر با ترکیبات و عناصر غذایی هوگلند که فرمول جامعی است، نظر شما را به جدول زیر جلب میکنم:

عناصر غذایی گیاهان

اختلال در جذب عناصر غذایی هر یک با علائمی ظاهری در گیاه همراه است که بنا بر نوع گیاه و شرایط رشد و نمو آن متفاوت است اما به چند قانون کلی و مفید در این رابطه اشاره میکنم:

افزایش تجمع نیتروژن در بستر منجر به کاهش جذب کلسیم می گردد.

افزایش پتاسیم در بستر منجر به کاهش جذب منیزیم می شود.

افزایش فسفر در بستر منجر به کاهش جذب روی می شود.

کمبود نیتروژن و کمبود آهن در برگها هر دو همانند هم ظاهر می شوند اما زردی برگهای جوان عموما بخاطر کمبود آهن و زردی برگهای مسن تر به علت کمبود جذب نیتروژن می باشد.

توجه داشته باشید که توصیه های فوق برای محلول سازی عناصر با آب مقطر است. لذا آب مصرفی پیش از استفاده باید آنالیز و بر اساس عناصر موجود در آب محلول ساخته شود.

توجه داشته باشید که آب شهری از نظر شاخص های EC و pH برای گیاهان مناسب هستند ولی درجه سختی و عناصر موجود در آب شهری پیش از استفاده باید آزمایش شود تا نتیجه ی بهتری بدست بیاید.

جمع بندی اینکه گیاهان به ۱۶ عنصر غذایی نیاز دارند که محلول های ساخته شده حاوی ۱۲ و گاها ۱۳ عنصر غذایی شامل Mn,Cl,Br,Zn,Fe,Cu,Mo,Ca,Mg,S,N,P,k هستند و موقع مصرف به صورت ترکیبی در استوک های مختلف با آب آبیاری رقیق میگردند. بقیه شامل ۲ عنصر اکسیژن و هیدروژن که از آب و عنصر کربن است که از محیط تامین می شوند. یقینا کار کردن با سیستمهای هیدروپونیک با افزایش تجربه شیرین تر و موفق تر از سیستم های کشت خاکی می باشند. توصیه ما به شما استفاده از یک مخزن بیست لیتری همراه با پمپ هواساز برای گلخانه کوچک داخل منزل است. پمپ های هواساز علاوه بر تامین اکسیژن موجب اختلاط بهتر کودها با آب و عدم رسوب کود در آب آبیاری می شود. از طرفی آبیاری های هفتگی با آب بدون محلول غذایی منجر به آبشویی بستر ها و عدم گرفتگی تیپ های استفاده شده یا قطره چکان ها تعبیه شده می باشد. توصیه ما تهیه تیپ های مقاوم و با کیفیت است چرا که تیپ های ضعیف مدام پاره می شوند و زحمت شما را زیاد میکنند.

آیا با وجود آبیاری محلول عناصر نیاز به محلول پاشی عناصر هم هست؟

پاسخ این سوال مثبت است. چراکه عناصری همچون کلسیم در سیستم های کشت بدون خاک عموما بخوبی جذب گیاه نمی شوند و لازم است هفته ای یک بار این محلول ها با یک آبپاش دستی به برگ ها اسپری شود. در مورد گل رز کمبود عنصر کلسیم خود در نزدیکی کاسبرگ خود را نشان میدهد و با ضعیف کردن این موضع به گل آسیب مهمی وارد میکند.

کلمات کلیدی: عناصر غذایی ، کشت گلخانه ای ، گل رز ، کشت گل رز

 

با انواع گلخانه ها آشنا شوید

انواع گلخانه ها مصالح گلخانه

در تولیدات گلخانه ای همانطور که پیش از این نوشتم بسیاری از هزینه ها با حذف مواردی که گلخانه های مدرن و صنعتی درگیر آن هستند کاهش می یابد. از آن جمله دسترسی سریع مصرف کننده به کالای تولید شده است. ضمن آنکه این محصول یا محصولات با کنترل شما تولید شده است و بسیار سالم تر از آن چیزی است که در بازار مشاهده می کنید. لذا توصیه ما این است که ابتدا کاشت سبزیجات یا هر گیاهی که مورد پسند شماست را در فضایی از خانه تجربه کنید و سپس آن را در گلخانه ای بزرگتر توسعه دهید. در مورد انواع گیاهان و نیازهای غذایی و محیطی آنها در مقالات بعدی نکاتی را اشاره خواهیم کرد. در این شماره به مزایای کشت گلخانه ای در خانه می پردازیم و اشاراتی به انواع گلخانه، مصالح مورد نیاز و تجهیزات می کنیم.

مزایای تولید محصول در گلخانه های خانگی

  ۱. امکان تولید محصولات مختلف در فصول سرد

  ۲. استفاده بهینه از سرمایه های موجود جهت تولید محصول

  ۳. افزایش امکان دسترسی و سرکشی برای تولیدکننده به دلیل احداث گلخانه در مجاورت محل مسکونی

  ۴. ایجاد زمینه اشتغال افراد خانواده

انواع گلخانه

 · فرم کمانی یا تونلی که بصورت مستقل احداث می شود

 · فرم متصل که بصورت متصل به ساختمان یا دیوار احداث می شود

گلخانه های خانگی و کوچک می توانند از ۵۰ مترمربع تا ۲۵۰ متر مربع هزینه مساحت داشته باشند. و بهتر آن است که ارتفاعی حدود ۳ متر داشته باشند. چرا که افزایش رطوبت موجب افزایش بیماری های قارچی می گردد. از طرفی افزایش ارتفاع هزینه های انرژی برای سرمایش و گرمایش را بالا می برد لذا باید در این مورد دقت بالایی به خرج داد و توصیه ی ما طراحی درست سیستم های تهویه به میزان کافی و و در مکان های درست است.

مصالح مورد استفاده

 · اسکلت گلخانه: پیشنهاد ما برای گلخانه های خانگی استفاده از چوب با عایق های مناسب است. البته اگر از لحاظ منابع مالی محدودیت ندارید میتوانید از آهن یا آلومینیوم هم استفاده کنید.

 · پوشش گلخانه: پیشنهاد ما استفاده از نوعی پلاستیک با جنس پلی اتیلن است که از سایر موارد مثل شیشه و پلاستیک ارزان تر و با دوام تر است، استفاده کنید. البته پلی اتیلن در مقابل باد و باران مقاومت کمتری دارد.

– تجهیزات

سیستم های گرمایشی

برای سیستم های گرمایشی از بخاری می توانید استفاده کنید که سوخت آن بنا بر منطقه ای که در آن ساکن هستید توصیه می شود ولی آنچه ضروری است استفاده از دودکش مناسب برای خروج گازهای مضر از محیط گلخانه است.

سیستم های تهویه و گردش هوا

برای گلخانه های یک طرفه و متصل به دیوار که امکان نصب دریچه تهویه در سقف وجود ندارد. لازم است از پنکه های خروجی استفاده شود.

سیستم های آبیاری

بهترین سیستم های آبیاری برای گلخانه های خانگی، سیستمهای آبیاری قطره ای همراه با تایمر است تا شما با خیالی آسوده به پرورش گیاهان مورد علاقه تان بپردازید.

دستگاهای تنظیم خودکار

ترموستاتها، رطوبت سنج و دماسنج از دیگر ملزومات داشتن گلخانه ای کامل در منزل است.

کلمات کلیدی: گلخانه ، گلخانه خانگی ، گلخانه گل رز ، انواع گلخانه

چگونه یک گلخانه زیبا و کوچک آپارتمانی بسازیم.

گلخانه خانگی گل و گیاه آپارتمانی ساخت گلخانه خانگی

امروزه در آپارتمانها فضای کافی برای داشتن یک گلخانه خانگی وجود ندارد. اما در این مسئله جای نگرانی نیست. برای اینکه می توانیم با استفاده از یکسری ابزار کوچک و کم هزینه گلخانه کوچکی در داخل آپارتمان برپا کنیم و از داشتن یک فضای احساسی در کنار گل ها و گیاهان لذت ببریم.

ساخت گلخانه آپارتمانی:

گیاهان گلخانه: تعدادی گیاه جنگلی و گرمسیری یا از انوع کاکتوس انتخاب کرده و شرایط نور و نیاز آبی آنها را در نظر بگیرید . این گیاهان را می توانید در شیشه های مربای کوچک هم نگه داری کنید و درون گلخانه ای که در ادامه روش ساخت آنرا توضیح می دهیم قرار دهید.

 ابزار مورد نیاز:

خرده سنگ: با به کار گیری مقداری خرده سنگ یک سیستم زهکشی ایجاد می کنیم. این سیستم، آبی را که به گیاهان می دهید نگه داری می کند . در این صورت ریشه گیاهان به آب دسترسی دارند بدون اینکه دچار پوسیدگی گردند.

 زغال چوب : با استفاده از مقداری زغال چوب می توان کاری کرد که یک فیلتر طبیعی ایجاد شود . این فلتر ریشه گیاه را تمیز و سرحال نگه می دارد.

 خاک گلدان : گیاهان منطقه گرمسیری به خاک گلدان معمولی نیاز دارند. اما کاکتوسها احتیاج به خاکی مخصوص به خود دارند.

نحوه ساخت:

 مرحله اول : در آغاز با استفاده از مقداری خرده سنگ کف گلخانه را می پوشانیم تا بستر گلخانه ایجاد شود.

 مرحله دوم: روی خرده سنگها یک لایه از جنس زغال چوب پهن می کنیم تا نقش فیلتر طبیعی را بازی کند.

 مرحله سوم: می توان برای تزئین کردن اطراف گلخانه از ماسه ها و شن های رنگی استفاده کرد و شکل زیبایی به آن بخشید.

مرحله چهارم: یک لایه خاک به لایه های قبلی اضافه می کنیم. این لایه نقش جبه و پوسته گلخانه را ایفا خواهد کرد.

لایه آخر : گیاهان و خزه های زنده را به گلخانه خود اضافه می کنیم. می توان از ۳ یا ۴ نوع گیاه یا خزه زنده استفاه کرد . افزودن خزه های زنده باعث شده که گلخانه کوچک شما ظاهری جنگلی به خود بگیرید و بیشتر شکل طبیعت وحشی را داشته باشد. این خزه ها را می توان بی واسطه روی سطح خارجی گلخانه قرار داده و نیازی به کاشتن آنها نیست.

کلمات کلیدی : گلخانه خانگی ، گلخانه آپارتمانی ، ساخت گلخانه خانگی ، گل و گیاه زینتی ، خاک و ماسه ، گیاهان گرمسیری

آبیاری در گلخانه به چه روشی صورت می گیرد؟

آبیاری در گلخانه

نحوه ی آبیاری در گلخانه با توجه شرایط اقتصادی، اهداف مورد نظر از احداث گلخانه و نوع سیستم کاشت گلخانه ای توسط متخصصین پیشنهاد و اجرا می گردد. سیستم کشت گلخانه ای به دو گروه عمده کشت خاکی و کشت هیدروپونیک تقسیم می شود.

در کشت خاکی از خاک به عنوان بستر کشت استفاده می شود و در این روش می توان از سیستم های آبیاری سطحی (کرتی و نواری) یا تحت فشار (بارانی و قطره ای) استفاده نمود.

در روش هیدروپونیک از موادی مانند پرلیت، ورمیکولیت، شن و … به عنوان بستر کشت استفاده می گردد و آب، مواد غذایی و ضدعفونی کننده توسط نازل های تعبیه شده روی لوله های توزیع در اختیار گیاه قرار می گیرد.

آبیاری در کشت گلخانه ای در کشت خاکی

آبیاری سطحی

آبیاری سطحی عموما در مناطق نیمه خشک و در زمین های مسطح صورت می گیرد. سیستم های آبیاری سطحی عموما بازدهی پایینی دارند و آب بسیار زیادی در روش آبیاری سطحی به صورت های مختلف هدر می رود. هم چنین بازده تولیدی محصول نیز پایین می باشد. در عین حال خروج املاح مفید از خاک، بروز انواع قارچ ها و انگل ها در اثر ماندابی شدن خاک، افزایش رشد علف های هرز از معایب آبیاری سطحی در گلخانه می باشد.

سیستم آبیاری سطحی در گلخانه به دو صورت کرتی و نواری صورت می گیرد و در صورتی که نفوذپذیری خاک کم باشد و گیاه به شرایط ماندابی حساسیت شدید نداشته باشد می توان به راندمان قابل قبولی دست یافت و از این روش در آبیاری گلخانه استفاده نمود.

آبیاری تحت فشار

با توجه به معایب سیستم آبیاری سطحی در گلخانه از نظر پایین بودن راندمان، امروزه سیستم آبیاری تحت فشار در گلخانه ها مورد توجه قرار گرفته است که به دو صورت آبیاری بارانی و آبیاری قطره ای اجرا می گردد.

آبیاری بارانی

استفاده از آبیاری بارانی در گلخانه ها علاوه بر تأمین نیاز آبی گیاه، باعث کاهش دمای محیط و افزایش رطوبت گلخانه نیز می شود.

سیستم آبیاری بارانی در گلخانه اندکی با سیستم های آبیاری بارانی در مزارع متفاوت می باشد. علت این تفاوت مساحت و ارتفاع کم گلخانه نسبت به مزرعه می باشد. به همین دلیل آبیاری بارانی در گلخانه توسط لوله های روزنه دار که با فشار کم کار می کنند و قطر پراکنش کمتری ایجاد می نمایند، اجرا می گردند.

افزایش راندمان آبیاری به بیش از ۷۵ درصد، امکان افزایش درصد رطوبت گلخانه و در نتیجه کاهش تبخیر و تعرق از سطح گیاه (که این قابلیت در گیاهان زینتی موجب افزایش طراوت گیاه می گردد) و همچنین کاهش دمای گلخانه از مزایای سیستم آبیاری بارانی در گلخانه می باشد.

در اجرای سیستم آبیاری بارانی در گلخانه باید در مورد کیفیت آب توجه ویژه ای نمود، چرا که با توجه به پاشش مستقیم آب به سطح گیاه، در صورت بالا بودن EC و سایر عناصر محلول در آب، احتمال سوختگی گیاه وجود خواهد داشت.

همچنین رشد علف های هرز و عدم توانایی در کنترل آن از دیگر معایب سیستم آبیاری بارانی در گلخانه می باشد.

آبیاری قطره ای

با توجه به محدودیت ها و معایب سیستم آبیاری بارانی و مزایای فراوان سیستم آبیاری قطره ای، امروزه سیستم آبیاری قطره ای مورد توجه اکثر گلخانه داران قرار گرفته است.

در روش آبیاری قطره ای در گلخانه، علاوه بر آب می توان کودهای شیمیایی و سایر مواد مورد نیاز گیاه به صورت محلول توسط قطره چکان ها در اختیار گیاه قرار گیرد.

راندمان در آبیاری قطره ای به بیش از ۹۰ درصد می رسد و با توجه با اینکه قطره چکان در کنار هر گیاه قرار می گیرد و آب را در اختیار گیاه قرار می دهد و از اتلاف آب جلوگیری می کند، امکان رشد و توسعه علف های هرز از بین می رود. از دیگر مزایای آبیاری قطره ای در گلخانه می توان به این نکته اشاره کرد که روش آبیاری قطره ای مزاحمتی برای سایر فعالیت ها در داخل گلخانه ایجاد نمی کند.

در سیستم آبیاری قطره ای، در صورت کشت گیاهان گران قیمت برای جلوگیری از انتقال و سرایت بیماری ها، قارچ ها و انگل ها از محیط خارج گلخانه و خطر صدمه دیدن محصولات می توان با نصب سنسور، سیستم را کاملا اتومات کرده و از رفت و آمد بی مورد به داخل گلخانه جلوگیری کرد.

گروه: آبیاری
× عضویت در گروه تلگرام کشاورزی پادیاب